Okul Öncesi Kekemelik izmit


Okul Öncesi Kekemelik doğuştan gelen konuşma ritminin ani korku, travma,  sevgi kaybı(ölüm) vb. nedenlerle bozulması sebebiyle oluşabilmektedir. Bu nedenlerle birlikte okul öncesi dönem (3-6) yaş arasında hatta konuşma sürecinin başlamasıyla konuşma problemleri(Kekemelik, tutukluk , hızlı konuşma vb.) başlayabilmektedir.
Erken çocukluk döneminde en önemli başlangıç sebeplerinden bir tanesi taklittir. Yapılan araştırmalara göre; çocuklarda konuşma başlangıcın da özellikle çocuğun rol model aldığı anne-baba da var olan kekemelik ya da tutukluk problemi, çocukta kekemelik olarak ortaya çıkmaktadır. Anne ya da babanın farklı dillerde konuşması ya da farklı lehçeler kullanması çocukta konuşma problemine sebep olabilir.
Çocuk kekeme konuşmayı sürdürdükçe zaman içerisinde hafif derecede olan kekemeliğinde mutlaka artış olacaktır hatta bunun yanı sıra kelimeleri tam çıkartamayan çocukta tikli kekemelik görülebilmektedir.
Özetle çocuklar da kekemeliğin başlangıcı tutukluk, kekemelik ve tikli kekemelik olarak devam eder. Yaş ilerledikçe sorunun ortadan kaldırılması güçleşmektedir.
Beyinleri öğrenmeye açık olan ve henüz yeni kekemelik problemi başlayan okul öncesi çocuğunda, öğrenim daha hızlı olduğundan, daha çabuk eğitime cevap verebilmekte ve sorunun tamamen ortadan kaldırılması sağlanabilmektedir.
Okuma yazma bilmemesi çocuk için bir engel teşkil etmemekle birlikte bu konuda uzman Çocuk Gelişimciler tarafından Play Terapi yöntemiyle oyun oynayarak çok daha kolay öğrenebilmektedirler.
Okul Öncesi Çocuklar
Öğretmenler için; Sınıf içerisinde kekemelik problemi yaşayan öğrenciniz var ise, öncelikli olarak yaşanılan problemin geçici mi kalıcı mı olduğunu belirlemeniz gerekmektedir. Bu konuda ebeveynlerinden bilgi alabilirsiniz.
Öğrencinizin geçici kekemelik süreci içerinsin de olduğundan emin olduktan sonra ilk yapmanız gereken bu konuda yardım almaktır. Geçici kekemelik yaşayan çocuklarda;  evebeylerinin, öğretmen ve arkadaşlarının dikkatinin tamamen çocuğun üzerine toplanmasına izin vermemeniz ve o çocuğa ayrıcalık sağlamamanız özen ve dikkat göstermemeniz gerekmektedir. Geçici kekemeliklerde çocuğu sabırla dinlemeniz sakin ve olağan karşılamanız gerekmektedir. Çocuğun dil yetenekleri  geliştikte kekemelik kaybolacaktır. Bununla birlikte altı aydan fazla süren kekemeliklerde kalıcı kekemelik riski içerdiğinden mutlaka aile bilgilendirilmeli ve uzmana yönlendirilmelidir.
Eğer öğrencilerinizden birinin çocukluk çağı kekemeliği olabileceğinden endişe ediyorsanız, bu aşamada çocuğa özel bir özen ve dikkat göstermeyiniz. Bunun yerine, doğru tavsiyeler almak için bir dil ve konuşma terapistiyle iletişime geçiniz. Ayrıca, bu problemin çocuğun tipik konuşma şekli olup olmadığını öğrenmek için ebeveynler ile konuşunuz.  Çoğu durumda, eğer ebeveynler ve öğretmenler çocuğu sabırlı, sakince ve duygusal olmayan şekilde dinler ve sorularına cevap verirse, çocuğun konuşması dil ve okul yetenekleri geliştikçe normal haline dönecektir. Ancak çocuğun akıcılık bozukluğu devam ederse, bir dil ve konuşma bozukluğu uzmanından profesyonel yardım alınması gerekebilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kekemeye hangi Bölüm bakar

Okul Öncesi Kekemelik

Adana Kekemelik tedavi